top of page

Skolträffen - Möten som motverkar fördomar och utanförskap.

Syfte

Skolträffen är till för att skapa möten mellan elever från olika områden för att överbrygga gränser och bygga relationer. Genom att skapa möten mellan elever från olika områden och med olika bakgrund och socioekonomisk standard förebygger och motverkar vi fördomar, segregation och utanförskap.

 

Utformning

Goodsport driver Skolträffen sedan 2015 och har genomfört skolträffar i Falun, Gotland, Göteborg, Helsingborg, Klippan, Malmö, Sandviken, Stockholm och Övertorneå. Vi använder sporten och fysisk aktivitet för att bryta barriärer mellan barn och unga från olika områden. Skolträffen knyter tydligt an till skolans värdegrundsarbete och likabehandlingsplan. Under den första träffen ses klasserna på en neutral plats (idrottshall eller liknande) och får chans att lära känna varandra genom intervjuer, samarbetsövningar och andra aktiviteter. Samtidigt hålls en föreläsning som ökar elevernas förståelse för utanförskap och hur det kan förebyggas. Klasserna gör därefter besök i varandras skolor där de får chans att fortsätta lära känna varandra.

 

Resultat

Vi lägger stor vikt vid att utvärdera Skolträffen och resultatet hittills är väldigt positivt. Över 4000 elever har deltagit och 42% har kontakt med varandra via sociala medier efter träffarna. 71% upplever att skolträffen har påverkat dem positivt. Hur upplevde du dagen i sin helhet? (första träffen)

Röster från elever om skolträffen

”Det var roligt att träffa nya personer och se att man har roligt tillsammans”

”Met new friends. I am new in Sweden. It´s good for me.

Jag hitta en tjej som jag är jättebra vän med, vi är med varandra hela tiden.”

 
Röster från lärare om Skolträffen

”Det har varit positivt, eleverna har sett fram emot nästa träff och pratar mycket om det med de andra eleverna på skolan.”

”Skolträffen har varit extremt lärorik. Såväl jag som mina elever har fått lära känna elever i ett områden som skiljer sig stort mot det område vi är vana vid. Detta har vidgat våra vyer. Dessutom har vi fått lära känna en räcka trevliga människor!”

 

Vill ni vara med?

Kontakta Charlotte Ovefelt, projektledare

charlotte@goodsport.se

070-230 15 03

www.goodsport.se

A4-print-layout_landscape(EXAMPLE).jpg
bottom of page